Adobe Flash Player (met het label Shockwave Flash in Internet Explorer, Firefox en Google Chrome) is verouderde computersoftware voor het gebruik van inhoud die is gemaakt op het Adobe Flash-platform, inclusief het bekijken van multimedia-inhoud, het uitvoeren van uitgebreide internettoepassingen en het streamen van audio en video. Flash Player kan worden uitgevoerd vanuit een webbrowser als browserinvoegtoepassing of op ondersteunde mobiele apparaten. Flash Player is gemaakt door Macromedia en is ontwikkeld en gedistribueerd door Adobe Systems sinds Adobe Macromedia in 2005 overnam. Flash Player wordt gedistribueerd als freeware.

 

Flash Player voert SWF-bestanden uit die kunnen worden gemaakt door Adobe Flash Professional, Adobe Flash Builder of door tools van derden, zoals FlashDevelop. Flash Player ondersteunt vectorafbeeldingen, 3D-afbeeldingen, ingesloten audio, video en rasterafbeeldingen, en een scripttaal genaamd ActionScript. ActionScript is gebaseerd op ECMAScript (vergelijkbaar met JavaScript) en ondersteunt objectgeoriënteerde code. Flash Player wordt gratis verspreid en de plug-in-versies zijn beschikbaar voor elke grote webbrowser en elk besturingssysteem. Google Chrome, Internet Explorer 11, in Windows 8 en hoger, en Microsoft Edge worden geleverd met een sandbox-Adobe Flash-plug-in.

 

Flash Player had ooit een groot gebruikersbestand en was een veelgebruikte indeling voor webgames, animaties en grafische gebruikersinterface-elementen (GUI) die in webpagina’s waren ingesloten. Adobe verklaarde in 2013 dat meer dan 400 miljoen van de meer dan 1 miljard aangesloten desktops binnen zes weken na de release updaten naar de nieuwe versie van Flash Player. Flash Player krijgt echter steeds meer kritiek vanwege de prestaties, het batterijverbruik op mobiele apparaten, het aantal beveiligingsproblemen dat in de software is ontdekt en het gesloten platform. Mede-oprichter van Apple, Steve Jobs, was zeer kritisch over Flash Player, nadat hij een open brief had gepubliceerd met daarin de redenering van Apple om Flash niet te ondersteunen op zijn iOS-apparaatfamilie. Het gebruik ervan is ook afgenomen vanwege moderne webstandaarden die het mogelijk maken om aan een aantal van de gebruiksscenario’s van Flash te voldoen zonder plug-ins van derden.

 

In juli 2017 kondigde Adobe aan dat het de ondersteuning voor Flash Player op 31 december 2020 stopzet, en bleef het het gebruik van open HTML5-standaarden in plaats van Flash aanmoedigen. De aankondiging werd gecoördineerd met Apple, Facebook, Google, Microsoft en Mozilla. Alle grote webbrowsers zijn van plan om Adobe Flash Player officieel te verwijderen op 31 december 2020, en Microsoft verwijdert het volledig uit het Windows-besturingssysteem in januari 2021 via Windows Update. In oktober 2020 bracht Microsoft een preview uit voor de Windows 10- en 8.1-update die de Adobe Flash-component uit IE verwijdert (genaamd KB4577586).

Adobe Flash Player

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *